fietsroute

Er zijn meer gedichten te lezen, maar die liggen niet op loopafstand van deze gedichten.
Deze gedichten die wat verder weg liggen nodigen samen met een aantal gedichten uit de wandelroute uit tot een mooi fietstochtje langs de volgende locaties:
zie bij: PLATTEGRONDEN voor een plattegrond van de fietsroute. Zie bij wandelroute voor meer informatie over de dichters die ook in de wandelroute voorkomen.

T- G.B. de Voogd, langs het fietspad op weg naar het strand voor de vleermuisbunker.

M- B.M.I (Boudewijn) Büch, in Hollands Duin langs wandel/fietspad vanaf Duinoord richting Katwijk

N- M. (Maria) van Daalen, ‘ @NIAS’, op muur bij NIAS, Meijboomlaan 1

U- J.P. Bresser, 'Voorjaar', bij ingang Lentevreugd, Katwijkseweg tegenover  Kokshoornlaan

A- Bill van der Meulen, '4:00 uur met je vader praten', Berkheistraat, op muur geschilderd vlak voor de rode schuur

I- A. Marja (A.T. Mooij), uit: Man van dag en nacht 1956, van Zuylen van Nijeveltstraat 202, in tegeltableau voor de ingang van De Wassenaarse Krant

G- Anthonie Donker (N.A. Donkersloot), 'Panorama', uit: Grondtoon 1963, op muur molenhuisje Molenplein 10

H- J.W. (Jan Willem) Schulte Nordholt, 'In memoriam Hendrik Elias Roodenburg, etser, uit: Aan mijn tongval te horen 1994, Herenweg 1

Q- I.G.M.(Ida) Gerhardt, 'Zondagmorgen', uit: De hovenier 1961, Lange Kerkdam 46, op een paneel in de tuin van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afdeling Wassenaar

R- B. (Bauwke) Zijlstra, 'Soms denk ik' , Raadhuislaan bij het monument van De Pauwhof

(A.T. Mooij) uit: Man van dag en nacht 1956, bij De Wassenaarse Krant, van Zuylen van Neijeveltstraat 202, in tegeltableau

Lees meer: https://www.poezieroutewassenaar.nl/gerealiseerde-gedichten/
uit: Man van dag en nacht 1956, bij De Wassenaarse Krant, van Zuylen van Neijeveltstraat 202, in tegeltableau

Lees meer: https://www.poezieroutewassenaar.nl/gerealiseerde-gedichten/
uit: Man van dag en nacht 1956, bij De Wassenaarse Krant, van Zuylen van Neijeveltstraat 202, in tegeltableau

Lees meer: https://www.poezieroutewassenaar.nl/gerealiseerde-gedichten/
uit: Man van dag en nacht 1956, bij De Wassenaarse Krant, van Zuylen van Neijeveltstraat 202, in tegeltableau

Lees meer: https://www.poezieroutewassenaar.nl/gerealiseerde-gedichten/

P- A.C. (Mieke) van den Berg, ‘Stil staan’, op plaat bij aankomstplein begraafplaats Persijnhof, Het Kerkehout 6

O- P.N. van Eyck, 'Bij de gevallenen te Wassenaar', uit: Gezicht op Zuid-Holland 1961, op muur oorlogsmonument Schouwweg

K- J.R. (Jaap) Zijlstra, 'Gloed', uit: Verzamelde Gedichten, Zijlaan 57, in de druppel van brons op plein voor de Messiaskerk

S- F. (Frans) Buis, 'Welkom', aan tuinmuur Deijlerhof, Hofcampweg 3. [gerealiseerd op 29-6-2019 - foto 20]

S- S. (Sophia) Boot, zonder titel, in hal Deijlerhuis, Hofcampweg 3 [gerealiseerd op 29-6-2019 - foto 21]

L- F. (Fetze) Pijlman, 'Onder de bomen', uit: Een ander pad 1986, in een houten sculptuur in park tussen Parklaan en Clematislaan

 

 

BROCHURE FIETSROUTE STICHTING POËZIEROUTE WASSENAAR

Deze gedichten nodigen samen met een aantal gedichten uit de wandelroute uit tot een mooi fietstochtje langs mooie plekjes in Wassenaar.

De afstand van T t/m A is 6,7 km

De afstand tussen A t/m R is 1,4 km

De afstand tussen R t/m P is 4 km

De afstand tussen P en O is 2,8 km

De afstand tussen O en L via V, K en S is 4,8 km

 

T - Fiets richting Wassenaarse Slag, Op korte afstand van de vleermuisbunker is aan de linkerhand in een golf van roestvrijstaal een gedicht weergegeven van Bram de Voogd (1931-2017). De eerste regel begint met de zin: ‘Langs de vloedlijn van mijn leven’. Dit gedicht is nooit in een bundel verschenen.

 

M - Fiets vandaar terug richting Wassenaar. Steek bij het knooppunt bij Hotel Duinoord de weg over en neem het fietspad richting Katwijk. Bij de Dennenheuvel staat op een vlinderpaneel aan de linkerkant van de weg het gedicht ‘Weerzien’ van Boudewijn Büch (1948-2002).

 

N - Fiets terug, steek over bij Hotel Duinoord en sla dan linksaf richting dorp. Sla na 1,5 km bij de Vleysmanlaan linksaf, neem de eerste zijweg links naar Van der Doeslaan en de Meijboomlaan. Op Meijboomlaan 1 was tot en met 2016 de NIAS gehuisvest. Op de muur van een van de gebouwen staat het gedicht ‘@NIAS’, van Maria van Daalen (1950). Omdat dit gedicht niet gerealiseerd is door de Stichting Poëzieroute Wassenaar en dit pand mogelijk gesloopt zal worden, treft u in deze bundel geen informatie aan over de dichter en locatie.

 

U - Fiets de Meijboomlaan verder tot het kruispunt met de Laan Rhemen van Rhemenshuizen, Sla daar rechtsaf en aan het eind rechtsaf naar de Bronckhorstlaan. Volg die tot de ventweg aan de linkerhand en neem de ventweg (Katwijkseweg) en fiets tot het parkeerterrein van Lentevreugd, een perceel van Staatsbosbeheer. Daar staat het gedicht ‘Voorjaar’ van Jan Paul Bresser (1941-2015) in een opengeslagen boek.

 

A - Fiets naar de Katwijkseweg, steek over en sla rechtsaf, volg het fietspad tot de rotonde en sla linksaf. De Katwijkseweg gaat over in de Van Zuylen van Nijeveltstraat. Sla na het Sophiekehuis rechtsaf de Berkheistraat in. Daar is aan de linkerkant op een oude tuinmuur een gedicht van Bill van der Meulen (1923-2006)  in een herfstblad geschilderd. Dit gedicht, dat begint met de regel: ‘Vier uur met je vader praten’, is nooit in een bundel verschenen.

 

I - Fiets terug naar de Van Zuylen van Neijeveltstraat nummer 202. Voor de ingang van ‘De Wassenaarse Krant’ is in een granieten tegeltableau, dat de vorm heeft van een dichtgevouwen krant, het gedicht van A. Marja (1917-1964) te lezen dat begint met de regel: ‘Als ik ga schrijven is het al geboren’.

 

G - Steek de straat over richting centrum, fiets door de Johan de Wittstraat en ga bij de rotonde rechtdoor naar de Gravestraat. Op de muur van het molenhuisje zijn twee strofen geschilderd uit het gedicht ‘Panorama’ van Anthonie Donker (1902-1965).

 

H - Tegenover staat op een paneel in de tuin van Herenweg 1 het gedicht ‘In memoriam Hendrik Elias Roodenburg etser’, van Jan Willem Schulte Nordholt (1929-1995).

 

Q - Sla de Herenweg in en aan het eind linksaf naar de Hoflaan. Steek aan het eind de Prinsenweg over, naar links en ga naar de rotonde en sla rechtsaf naar de Lange Kerkdam. Op nummer 46 is het gebouw van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afdeling Wassenaar. In de voortuin staat in een paneel het gedicht ‘Zondagmorgen’ van Ida Gerhardt (1905-1997).

 

R - Fiets verder op de Lange Kerkdam en sla bij de Prinses Marielaan rechtsaf. Neem de eerste weg links, de Victorialaan. Sla aan het eind rechtsaf naar de Raadhuislaan. Voorbij raadhuis De Paauw maakt de weg een flauwe bocht naar links. Iets verder is aan de rechterhand een poort te zien waar aan de bovenkant ‘De Pauwhof’ staat. Rechts daarvan staat een bankje. Op de bovenkant van het bankje staat in het kalksteen de eerste strofe gegraveerd van het gedicht ‘Soms denk ik’ van Bauwke Zijlstra (1903-199) .

 

P - Fiets door richting Rijksstraatweg en sla rechtsaf. Ga na 1,4 km via de Rust en Vreugdlaan naar de Menkenlaan en de Van Ommerenlaan en na 0,9 km links naar de Houtlaan. Neem aan het eind de tunnel onder de Rijksstraatweg en fiets richting Het Kerkehout. Ga Het Kerkehout in; rechts is de begraafplaats Persijnhof. Op het plein bij de aula staat uitgesneden in een plaat cortenstaal het gedicht ‘Stil staan’ van Mieke van den Berg (1952).

 

O - Fiets terug naar de Rijksstraatweg en de Houtlaan, neem de bocht naar links. Volg de Laan van Hoogwolde, sla rechtsaf naar de Oud Wassenaarseweg en fiets door tot de Schouwweg. Sla rechtsaf en fiets tot aan het oorlogsmonument aan de rechterkant tegenover nummer 75. Daar is op de muur een paneel aangebracht met twee strofen uit het gedicht ‘Bij de gevallenen in Wassenaar’, van P.N. van Eyck (1887-1954).

 

V - Volg de Schouwweg en sla na circa 1,5 km bij de Ridderlaan rechtsaf, neem dan de tweede weg links, de Poortlaan, die uitkomt op het Burchtplein. In het plantsoen wordt het gedicht ‘Aan Paul Julien, 1940’ van Riet Raaphorst (1919-1946) gerealiseerd.

 

K - Ga rechtdoor over het Burchtplein en sla rechtsaf de Hoflaan in, steek de Prinsenweg over en sla bij de rotonde rechtsaf naar de Lange Kerkdam en neem de eerste weg links, de Zijllaan tot over het bruggetje. Aan de linkerkant is de Messiaskerk waar voor de kerk op een bronzen druppel het gedicht ‘Gloed’ van Jaap Zijlstra (1933- 2015) is te lezen.

 

S - Neem tegenover de kerk de Paedtslaan, bocht naar links, de Fabritiuslaan. De eerste weg rechts is de Hofcampweg. Op nummer 3 hangt aan de tuinmuur van het Deijlerhof een paneel met een gedicht van Frans Buis (1944).

In de hal van het Deijlerhuis hangt een schilderij met een gedicht van Sophia Boot (2009).

 

L - Ga verder over de Fabritiuslaan. Aan het eind is aan de linkerkant een park tussen de Clematislaan en Parklaan. Midden in het park staat een houtsculptuur met daarin het gedicht ‘Onder de bomen’ van  Fetze Pijlman (1946).